
Joining the Highmark Southeastern Pennsylvania 
(SEPA) Medicare Advantage Network 

Provider FAQ 

 
 

 
 
Overview 

Q1: When will the Highmark Medicare Advantage network be available in Southeastern 
Pennsylvania? 
 

A1: The Highmark Medicare Advantage (MA) network will be available in Southeastern Pennsylvania 
(SEPA) on January 1, 2025.  

  
Q2: Can I participate in the Highmark SEPA Medicare Advantage network? What if I already 

participate in another Blue Cross Blue Shield Association plan? 
 

A2: After January 1, 2025, you must be contracted with us directly to be in-network for all 
Highmark MA members and avoid disruption for your patients and your practice. If you are 
eligible to participate in the Highmark SEPA MA network, you should have received an updated 
contract or other outreach via email from PIMContracts@highmark.com notifying you that you will 
be added to the SEPA MA network effective January 1, 2025.  

We encourage you to sign and return your contract as soon as possible since you will not be 
added to the MA network until we receive the signed document.  

Signed contracts can be sent using the Contract Upload Form on the Provider Resource Center 
(PRC). If you have questions regarding this process, please contact us at  
SEPAContractingQuestions@highmark.com or 1-844-945-5525. 

Q3: How will I know if I’m participating with the Highmark SEPA MA network? 
 

A3: If you are already contracted with Highmark, you will receive an updated contract notifying you that 
the SEPA MA network will be added to your list of participating networks effective January 1, 2025. 
You will need to sign the signature page and send it back to us using the Contract Upload 
Form on the Provider Resource Center (PRC).  
 
If you have questions regarding this process or joining our MA network, please contact us at 
SEPAContractingQuestions@highmark.com or 1-844-945-5525.  

  
Q4: Who can participate in the Highmark SEPA Medicare Advantage network? What are the 

requirements? 
 

A4: Any provider who meets our credentialing requirements is eligible to participate in the Highmark 
SEPA MA network. You can review our network participation and credentialing requirements in the 
Provider Manual located on the Provider Resource Center (PRC) > Education/Manuals > Provider 
Manual > Chapter 3 – Provider Network Participation.  
 
For a list of eligible contracted provider types, please review Highmark Medical Policy Z-27 on the 
PRC. 
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Q5: What steps do I need to take to participate in the Highmark SEPA MA network? 

A5: To ensure you don’t miss out, get started today: 
• Visit hbs.highmarkprc.com 
• Select CREDENTIALING in the left-hand menu. 
• Click on Professional Initial Credentialing Set Up 
• Select the initial credentialing request form link on the page and fill out/submit the form* 
• Once your credentialing is approved, a contract will automatically be generated and sent to 

you. 

*You will need a CAQH (Council for Affordable Quality Healthcare) ID to complete the request; 
please go to the CAQH Provider Data Portal to create or update your profile, attest and authorize 
Highmark to view your application. 
 
Please click here to review how to update your CAQH profile and our credentialing 
requirements, including the initial credentialing request form on the PRC.   

  
Q6: If I already participate in Highmark commercial networks (for SEPA or other markets), will I 

be able to participate in the Highmark SEPA MA network? 
 

A6:  After January 1, 2025, you must be contracted with us directly to be in-network for all 
Highmark MA members and avoid disruption for your patients and your practice. If you are 
already contracted with Highmark and are eligible to participate in the SEPA MA network, you 
should have received a separate contract notifying you of your participation in the SEPA MA 
network effective January 1, 2025.  
 
This contract must be signed and returned to us. You must sign your contract and return it to us 
by using the Contract Upload Form on the Provider Resource Center (PRC). If you have questions 
regarding this process, please contact us at SEPAContractingQuestions@highmark.com or 1-
844-945-5525. 

  
Q7: Where can I get more information about Highmark’s credentialing process?  

 
A7: You can get more information about our credentialing at Highmark on the Provider Resource 

Center (PRC) Credentialing page or contact us at SEPAContractingQuestions@highmark.com 
or 1-844-945-5525.  

  
Medicare Advantage Billing and Reimbursement 

Q1: What can I expect to be reimbursed for Medicare Advantage services? 
 

A1: For our Medicare Advantage product reimbursement, Highmark utilizes the CMS rate per the CMS 
Physician Fee Schedule. Pennsylvania has two regional CMS fee schedules in which one is specific 
to the 5-county Southeastern Pennsylvania region. Highmark will reimburse at the 5-county region 
CMS regional fee schedule. You can review the CMS physical fee schedules here.  
 
Highmark follows the CMS fee service for services rendered to MA members. Reimbursement, 
including member cost-sharing, will be determined by the member’s eligibility of benefits and 
Highmark Medical Policy. For a list of eligible contracted provider types, please review Highmark 
Medical Policy Z-27 on the PRC. 

  
Q2: What can I expect to be reimbursed for PT/OT/ST/Chiro if I signed a Medicare Advantage 

Agreement for those services? 
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The following entities serve central and southeastern Pennsylvania and are independent licensees of the Blue Cross Blue Shield Association: Highmark Inc. 
d/b/a Highmark Blue Shield, Highmark Benefits Group Inc., Highmark Health Insurance Company, Highmark Choice Company, or Highmark Senior Health 
Company. All references to “Highmark” in this document are references to the Highmark company that is providing the member’s health benefits or health 
benefit administration and/or to one or more of its affiliated Blue companies. 

 

A2: For our Medicare Advantage product reimbursement, Highmark utilizes the CMS rate per the CMS 
Physician Fee Schedule. Pennsylvania has two regional CMS fee schedules in which one is specific 
to the 5-county Southeastern Pennsylvania region. Highmark will reimburse at the 5-county region 
CMS regional fee schedule. You can review the CMS physical fee schedules here. 
 
If your contract contains specific reimbursement language related to Physical, Occupational, 
Speech and Chiropractic Therapy services, that methodology will apply. If it does not, 
reimbursements will apply as outlined above. 
 
Reimbursement, including member cost sharing, will be determined in accordance with the eligibility 
of member benefits and Highmark Medical Policy. For a list of eligible contracted provider types, 
please review Highmark Medical Policy Z-27 on the PRC.  
 
If you have additional questions, please contact us at 
SEPAContractingQuestions@highmark.com or 1-844-945-5525.  
 

  
Q3: Does Highmark allow pediatricians to participate in Medicare Advantage networks? 

 
A2: Highmark does have provisions to allow pediatric age members to participate in Medicare 

Advantage; therefore, we allow pediatricians to participate in our MA networks.  
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